Selv om der forsket og skrevet meget om Fr. XIII serien fra Dansk Vestindien, er denne her viste variant aldrig blevet beskrevet eller reg. Det drejer sig om 10 Bit i både 2. og 3. tryk.

Jeg har i flere omgange prøvet om jeg har kunnet plade varianten, bl.a. forelagt den for flere DVI samlere, I den forbindelse fik jeg lov til at gennemse Flemming Petersens fra FFF, 10 Bit helark i alle 3 tryk, uden resultat.

Se i større størrelse på pdf

Øverste række: kan ikke dateres men formentlig er alle fra 3. tryk.

Mellemst række: 2 parstykkerer fra 3. tryk stp. St. Thomas henholdsvis d. 14.1.1916 og 31.1.1916, og enkelt mærke 2. tryk stp. 26.10.1915.

Nederste række: er taget med, fordi det ser ud som at pletten har flyttet sig i forhold til posthornet, kan måske være en forløber for det udfyldte posthorn?

Erik Hvidberg udgav et hæfte i 1977 på Frost Forlag, som er uundværlig for en hver der samler Dansk Vestindiens Kongemærker 1907-1917. Hvor han detaljeret har pladet samtlige værdier. Hvis man har hæftet til rådighed kan man på side 22 for neden på siden se et 10 bit med denne variant, som han tilsyneladende har overset.

Netop denne variant talte jeg med Erik Hvidberg om, for år tilbage i forbindelse med at jeg afløste Erik i bestyrelsen i KPK, han fortalte, at han var blevet opmærksom på denne variant, efter hæftet var trykt, men han havde ikke noget bud på hvor den var placeret i arket.

Derfor appellerer jeg til alle DVI samlere om hjælp til at løse gåden.

Jan Læby