Kjøbenhavns Philatelist Klub

Danmarks frimærkesamler forening

Dokumentation efterlyses om hvornår den første Frimærkehandler var en realitet?

Dette spørgsmål har jeg stillet mig selv efter at jeg er kommet i besiddelse af denne 137 år gammel fortrykt helsag fra en frimærkehandler i St. Thomas.

Jeg syntes at det kunne være interessant at klarlægge. Jeg håber derfor på at rigtigt mange vil deltage i at klarlægge dette spørgsmål, med en eller anden form for en filatelistisk dokumentation, med et brev, kort eller andet.

Kortet udmærker sig ved at være trykt samme dag som det er blevet afsendt fra St. Thomas den 25.11.1881 til England, med en påtrykt prisliste, for eks. kunne man købe et 14 Cents for 17 Cents eller 100 stk. for 16 Dollars. Til sammenligning er et 14 Cents i dag prissat i AFA til 13.000 Kr. og et helark kendes vist ikke i privat eje.

Jan Læby

<

Et tilsyneladende ”almindeligt” helsagskort fra Dansk Vestindien.

>

Efter lange forhandlinger er dette brev endeligt mit – på en byttedag i KPK

5 Comments

 1. 503519

  Hej Jan.
  Den første er vist J.B. Moens der i 1864 udgiver et katalog på fransk Les Timbres – Poste 119 sider og 52 plancher. Den er også udgivet på engelsk samtidig, Vi har dem i KPKs bibliotek nr. 603-010 og 01o.1
  mvh. Peter

 2. 501094

  Hej Jan.
  1998 deponerede Konstakademien i Stockholm en frimærkesamling till Postmuseet i samme by. Samlingen var ikke avanceret (22 frimærker incl. dubletter og de fleste mærker var defekte), men den var intakt. Samlingen kunde tidsbestemmes til 1856-60 og man bedømte det sandsynligvis var den ældste intakte frimærkesamling i verden. Den var samlet af en kendt svensk landskabsmaler Olof Arborelius (1842-1915).
  Samlingen er beskrevet i detalje (Björn Sylwan. Världens äldsta frimärkssamling? Om Olof Arborelius och de första samlarna. Side 9-46; in. Postryttaren. Årsbok för Postmuseum 1999.)
  Artiklen har 60 trykte referencer og indeholder også et afsnit kaldet ”filatelistisk palæontologi” omhandlende filateliens første år: Første kendte frimærkesamleren (dr John Edward Gray 1840). Første kendte off udstilling af en frimærkesamling (Bruxelles 1852). Første tidsskrift, som udelukkende henvendte sig til frimærkesamlere (The Monthly Advertiser, december 1862), etc. etc. Frimærker til samlerbrug måtte i begyndelsen nøjes med lidt hyldeplads hos tobakshandlere, antikvariat o lign. Forfatteren skriver som Peter at den første frimærkehandler var Jean Babtiste Moens i Bruxelles. Han begyndte handle med frimærker i lille skala i sin papirsforretning i Galleri Bortier 1852. I 1853 fandtes der muligvis også en friærkehandler i Holborn i England. Verdens første rene frimærkeauktion var lokaliseret til Hôtel Drouot i Paris 29 december 1865.
  Artiklen er rigeligt illustreret bl. a. med et træsnit af interiøret i en frimærkegrosist fra slutningen af 1870erne (Senf, Leipzig). Desværre nævner artiklen ikke Dansk Vestindien ikke med et ord.
  Mvh. Asbjørn Kierkegaard

 3. Jan Læby

  Hej Jan.
  hvis vi skal se på de danske frimærkehandler har jeg en skrivelse der siger at,
  C.I.Wium. oprettede den første frimærkeforretning i Danmark 1864 på adressen
  Frederiksberggade 5 . vi ser på det når vi får tid.
  m. v. h. Henning.
  503568

 4. Jan Læby

  Tak til alle tre kommentarer og oplysninger, det er altid dejligt at få respons på noget der optager en. Jeg vil håbe at rigtig mange fremadrettet selv vil lægge noget på,
  Det vil medvirke til at flere vil få lyst til at benytte sig af de mange muligheder, med spørgsmål og svar, som dette nye forum åbner op for.

  Mvh
  Jan Læby

 5. 503509

  Hej Jan.
  Et godt sted og finde oplysninger om postforbindelser/frimærker/oplysninger om lokale postforhold er siden “Mediestream” (kan googles).
  Eks.
  Folkets Avis – København 18 september 1869 side 1:
  Frimærker købes – Brugte almindelige dansk frimærker købes og ombyttes på Østergade 26 hos C. Ranth

  Den til Forsendelse med de kongelige brevposter m.m. 15 december 1873 side 8:
  [forkortet] Frimærke-albums – Andr. Schou Nygade 4. Alle priser er angivet i Rd og skilling. Ordrer fra Provindserne udføres mod Postforskud
  Mvh. john

Skriv et svar

KPK2022