Arnholtz fra A-Z
På onsdag den 19. februar holder jeg foredrag ved KPK’s ordinære møde under den lidet sigende titel: ”Postvæsenets annulleringer og påskrifter 1. august 1874 – 31. december 1904.”
For at ikke nogen går forgæves med troen om et andet indhold af foredraget end planlagt – eller omvendt vil jeg lige uddybe foredragets indhold her.fDen oprindeligt tænkte titel var “ArnholtZ fra A-Z. Jeg elsker Arnholtz bog om poststempler, og har i mange år godt kunne tænke mig at samle dem alle :-). Og det har jeg så (næsten) gjort. Dog kun for perioden 31. juli 1874 – 14. januar 1903. Tidsafgrænsningen uddyber jeg på mødet.
På de fem rammer KPK stiller til rådighed viser jeg enkeltmærker. I foredraget fokuserer jeg på forsendelser. Der findes i perioden mere end 3.000 forskellige annulleringer, påskrifter og påtegninger. Så jeg kan ikke vise alle. Men jeg slæber alt mit materiale med.
I kronologisk orden fortæller og viser jeg anvendelsen af postvæsnets udleverede annulleringsstempler: antikvastempler, stumme stempler, nummerstempler, fodpost, Esrumtypr, Tårbæk- og Faareveile-type, Lapidarstempler, herunder jernbanens LAP VI med årstal, gummiringsstempler og brotypestempler.
I perioden steg mængden af forsendelser voldsomt, og postvæsnet kunne ikke følge med i leverance af stempler til de nye brevsamlingssteder. Mærkerne skulle annulleres – og posten skulle ud. Derfor er perioden meget rig på alternative annulleringer og påtegninger med privatfremstillede stempler, pen og blæk, og her viser jeg ovale jernbanestempler, cirkulære stempler, ramme- og linjestempler, signetstempler, telegraf- og vejerbodsstempler, og ikke mindst håndskrevne annulleringer med bynavn eller brevsamlerens navn og også eksempler på brevsamlernes privatfremstillede stempler. Jeg slutter af med udenlandske stempler på danske forsendelser.
Jeg vedhæfter i kommentarfeltet billeder af nogle af de forsendelser jeg vil vise – til inspiration og som appetitvækker til foredraget. Jeg håber vi ses til et par fornøjelige timer med fremsisning af og diskussion og drøftelser om diverse annulleringer m.m.
Vel mødt
HS